Ei mikään järkkärikamerablogi

by Emiilia - 2/09/2019

Tämä ei ole mikään järkkärikamerablogi. Voiko se olla hyvä siitä huolimatta? Mikä ylipäätään tekee blogista hyvän? Juttelimme tässä taannoin mieheni kanssa Suomen suosituimmista blogeista. Mieheni nimitti järkkärikamerablogeiksi ammattimaisia blogeja, joitten kuvat on tietty otettu järjestelmäkameralla. Käytännössä itsensä bloggaamisella elättävällä on melkein pakko olla järkkärikamerablogi. No jaa, ehkä joku poikkeus lyötyy. Jos bloggaajan asia on viikko viikolta yhtä huomiota herättävää ja mielenkiintoista, niin vaikuttaa siltä, että kamera tai postausten kuvat eivät ole kaikki kaikessa. (Voitte itse päätellä, mistä blogista tai blogeista puhun.) Ilmiö on mielenkiintoinen. Tästä lähtee tykitys. Millä on blogin suosion kannalta väliä?


1. Blogin kuvat

Monen Suomen luetuimman blogin kohdalla suosion selittää tarkat ja vaaleat kuvat. Lämpimät värit, ehkä joskus kylmät värit jne. Kuvablogit ovat hyvin suosittuja. Usein postauksen tekstiä ei edes lueta, jos jo valmiiksi tiedetään, että blogi painottuu kuviin. En ihmettele. Totuus on se, että meidän nopeatempoinen maailmamme ei suosi hidastavia toimintoja kuten lukemista. Kuvan näet kerralla. Se vaikuttaa heti. Tekstin lukeminen vaatii enemmän aikaa ja ajatusta. Luultavasti kaikkein optimaalisin ja suosituin blogi olisi sellainen, jonka lukija olisi hyvin kiinnostunut tekstistä ja hyvin kiinnostunut kuvista.

Koko kuvajuttu on minun omassa blogissa heitteillä. Pidän kuvista ja esteettisyydestä ja arvostan molempia. Kauniit kuvat ja kaunis ympäristö tuovat hyvän mielen. Selkiyttävät ajatuksia jne. Tällä hetkellä minusta tuntuu miltei mahdottomalta tehdä omasta blogistani järkkärikamerablogia, vaikka sitä haluaisinkin. A. Minulla ole järkkärikameraa. (GoPro on ammattimaisin kamera meidän talossa ja sillä saa lähinnä vaan hyviä videoita.) B. Minun oman elämän esteettisyys on ollut kiven takana jo kauan aikaa. Liikaa henkistä ja fyysistä sotkua. Kuvien ottamiselle ja muokkaamiselle liian vähän aikaa...

2. Bloggaajan ulkonäkö

Ette ehkä odota tätä kommenttia, mutta en voi vastustaa kiusausta. Seuraan muutamaa blogia osittain siksi, että bloggaajan ulkonäössä on samoja piirteitä kuin minun ulkonäössäni. Ei, he eivät ole brunetteja tai piiloblondeja tai whatever eikä heillä edes ole parin kuukauden päästä samanlaista vauvamahaa kuin minulla. Vaan näiden bloggaajien painoindeksi on lähellä omaani. (Joo voit tsekata minun painoindeksin → täältä.) He ovat siis myös vähän pyöreitä. Mitä tekemistä sillä on minkään kanssa?! No itse asiassa. Tykkään heidän kuvien katselusta, koska he ovat vimosen päälle tyylikkäitä ja kauniita painosta huolimatta. He inspiroivat minua huolehtimaan ulkonäöstäni ja tyylikkyydestä myös tämän painoisena. Tiedän, että tässä ulkonäkökohdassa odotitte jotain aivan muuta. Kuittaan sen kohdan vain lauseella, jota käytin eräässä aiemmassa postauksessani: "Tietyllä tavalla täydellisyyskin inspiroi" (postaus 1.12.2018). Ehkä bloggaajan ulkonäöllä on jotain väliä. Sanokaa te.

3. Bloggaajan persoona

Parhaista blogeista paistaa läpi bloggaajan persoona. Persoonan olisi hyvä näkyä myös blogin kuvissa. Esimerkiksi kokonaan yksivärinen esim. valkoinen sisustusblogi saattaa olla liian persoonaton. Minun blogin maisema- ja ihan-muut-kuvat ovat samaa kategoriaa. Vaikka ihan ok kuvia, niin ne eivät oikeastaan sano mitään tai usein edes liity mihinkään. Persoonaton ei yleensä puhuttele.

Tähän liittyy myös se, että kasvoton blogi on lähtökohtaisesti huono. Huomaatteko, tiedän kyllä tarkkaan, mitkä asiat omassa blogissani ovat vialla. Olen toistaiseksi kuitenkin halunnut pitää kasvoni piilossa, jotta voisin kirjoittaa vapaasti kaikista aiheista. En oikeastaan välitä, mitä tuttavat tai edes ystävät ajattelevat, mutta omaa perhettä ja sukua en halua huolestuttaa tai loukata. Haluan olla vapaa. Luulen, että jossain vaiheessa alan näyttää kasvoistani myös tunnistettavia kuvia. Ehkä siinä vaiheessa, kun minulla ei ole enää niin raflaavaa sanottavaa.

4. Postauksen otsikko

Jos blogi on ns. sisältöpainotteinen, niin otsikko on blogille kaikki kaikessa. Otsikon pitää olla kiinnostustaherättävä. Jos siihen saa vielä Google-haut ympättyä, niin varmasti lukijoita tulee. Google-hauilla tarkoitan sitä, kun joku muu hakee postauksesi aiheesta tietoa, niin sinun otsikkosi olisi hyvä sisältää ne hakusanat, mitä se joku muu käyttää. Tämän postauksen otsikko on äärettömän huono esimerkki Google-optimoinnista! Se ei kerro, että täällä on tulossa pitkä lista blogin suosioon vaikuttavia ominaisuuksia. Googlen kannalta hyvä otsikko olisi: Miten tehdä blogista suosittu? Miten saan lukijoita blogilleni? Mikä tekee blogista hyvän? You get the point. (Noita Google-juttuja voi opiskella esimerkiksi täältä: linkki.)


5. Blogin layout

Monen tosi suositunkin blogin kohdalla minua ärsyttää sekava layout. Esimerkiksi blogiarkiston tai ylipäätään vanhempien blogitekstien selaamisen pitäisi olla helppoa. Liian monet eri toiminnot ja vilkkuvat kuvat tekevät blogista sekavan. Toisaalta myös blogi from 90s ärsyttää. En ole itse asiassa suuri Blogger-fani. Joo tiedän, minulla itselläni on Blogger. Yritän kuitenkin välttää sen kliseisimpiä juttuja ja sietää sitä niin pitkään, että minulla lopulta on tarpeeksi rahaa käyttää kokonaan omaa pohjaa.

Monet suosituimmista bloggaajista ovat bloganneet jo hyvin kauan. He ovat vuosien varrella jalostaneet blogiaan yhä paremmaksi. Tämä on jotain, mitä en ole tässä blogissa aiemmin maininnut, mutta minä perustin ensimmäisen blogini noin 13-14-vuotiaana, joskus vuonna 2003 tai 2004. Onneksi siitä ei ole säilynyt yhtään kuvakaappausta! Blogimaailma ja tietysti koko internet on muuttunut siitä todella paljon. Sen aikainen blogini sisälsi varmasti kaikki mahdolliset virheet. Toivon, että olisin oppinut edes jotain. Kuitenkin edelleenkin myös omassa blogissani on muutama kohta, jota en voi sietää. Tässä jotain, mitä olen vuosien varrella oppinut: Tekstin keskittäminen heikentää aivan äärettömästi luettavuutta. Fontin pitää olla helppolukuinen. Esimerkiksi fontti, jossa kaikki kirjaimet ovat isoja tai kursivoituja, on yleensä huono.

6. Mainokset

Tästä aiheesta on lässytetty paljon, joten sanon vain lyhyesti: On ärsyttävää, että blogista pomppii silmiin pelkkiä mainoksia. Joskus myös postaukset ja mainokset on laitettu limittäin. Usein klikkaan koko blogin pois, kun se on niin sekava. Pitemmän päälle on myös ärsyttävää, jos kaikki postaukset ovat mainoksia.

7. Postausten sisältö

Tämä on selvä. Pitää olla sellainen sisältö, joka kiinnostaa muita ihmisiä. Se ei ole korkeampaa matematiikkaa: Mitä isompaa ryhmää kiinnostava aihepiiri ja sisältö sitä paremmat mahdollisuudet saada paljon lukijoita. Lukisitko itse blogiasi, jos olisit joku muu? Pääsääntöisesti aiheen tulisi olla jollain tavalla puhutteleva, mielenkiintoinen, jopa raflaava, herättää lukijassa edes joku tunne tai olla hänelle hyödyllinen.

8. Blogin nimi

Tässäkään kategoriassa en itse ole mikään hyvä esimerkki. Blogin nimen pitäisi olla jotain mieleenjäävää ja yksilöivää. Nimet,  jotka koostuvat tylsistä yleisnimistä, ovat heti vähemmän vetäviä. Minun blogin nimi on todellakin tätä kastia. Yritän kompensoida muulla.

9. Hieno koti

No sisustusaiheista blogia on vaikea tehdä ilman jollain tavalla sisustettua kotia. Hieno ympäristö kuvien ottamiselle ei ole haitaksi muillekaan blogeille. On vaikea ottaa hienoja kuvia sotkuisessa tai nuhjuisessa ympäristössä. Tämä on jotain, minkä olen huomannut käytännössä. Meidän kodin tila on nykyisin stabiili: kaaos. Olisi muutamia näkymiä, jotka haluasin kuvata. Käytännössä melkein ainut mahdollisuus kuvata ne olisi sellainen hetki, jolloin olisin aivan yksin. Silloin ehkä pikku prinsessa ei ehtisi tuoda kuvaan mitään ylimääräistä. Perheenjäsenistä kuvien ottaminen on vaikeaa samasta syystä. Taustalla on aina jotain ylimääräistä. Alla ↓ kohta meidän kodista, josta pidän tosi paljon ja josta olen yrittänyt saada hyvää kuvaa. Kuitenkin alapuolella on jatkuvasti sälää enkä ole saanut järkevää kuvaa.

10. Bloggaajan kuuluisuus

Jotkut bloggarit ovat tulleet julkkiksiksi blogin takia. Jotkut ovat sitä jo valmiiksi. Jos olet jo valmiiksi julkkis, niin sinulla on hyvät chanssit saada iso lukijakunta kenties jopa kaikesta yllä mainitusta huolimatta.


Linkit



Saattaisit pitää myös näistä

0 kommenttia