Lue tämä ennen kuin lähdet synnyttämään

by Emiilia - 11/28/2018

Olin menossa ystävän babyshowereihin. Hänen vauvansa on kuukautta vanhempi kuin meidän keskenmennyt lapsi olisi ollut. Matkalla hän pisti viestin, että lapsivesi oli mennyt. Viikkoja 38+?. Menin kaupan kautta. Ostin siteitä, vaippoja ja suklaata. Ajattelin, että vien paketin heidän ovelleen ja lähden. Päädyinkin käymään läpi ohjeita synnytystä varten. Ystäväni oli ensikertalainen ja minäkin vasta 1,5-kertalainen. Käytännössä sokea taluttamassa sokeaa siis. Onneksi olen jutellut monen monen äidin kanssa ja heidän ohjeensa ovat olleet erinomaisia. Erityisesti kolmen äidin ohjeet ovat jääneet mieleen. Heillä on yhteensä viisitoista synnytystä takana. Se on luottamusta herättävä numero, joten uskallan postata heidän ohjeensa tähän. Jos teillä on lisättävää, niin kommenttia vaan tulemaan.


Ohje 1 - ruoka & kakka

Älä syö mitään mahaa kovettavaa ennen synnytystä. Luumut, salaatti yms. ovat hyviä syötäviä. Kakkaaminen sattuu synnytyksen jälkeen. Kova maha sattuu paljon. Sama koskee tietysti myös kotiin paluuta. Osta kotiin luumuja ja muuta hyvin sulavaa jo valmiiksi.

Ohje 2 - pissa & perhehuone

Pissi heti synnytyksen jälkeen. Monissa sairaaloissa on sellainen käytäntö, että perhehuoneeseen ei oteta ilman, että on pissannut ensin. Ai niin, jos et edes halua perhehuoneeseen, niin sitten pissi ihan miten haluat. Next. 

Ohje 3 - siteet & suihku

Osta hyvin imykyisiä siteitä jo valmiiksi kotiin. Tarvitset niitä heti kotiin palattuasi. Huuhtele alapää aluksi joka vessakäynnin jälkeen. Käy suihkussa tai käytä bideesuihkua. Pyyhkiminen sattuu.

Ohje 4 - turvakaukalo & sairaalakassi

Teillä pitää olla turvakaukalo hankittuna ennen kuin lähdette lapsen kanssa kotiin autolla. Teitä ei päästetä sairaalasta ilman sitä. Julkisilla liikkumisesta en tiedä. Jos jollakulla siitä tietoa, niin kommenttia pliis. Jättäkää turvakaukalo autoon, jos liikutte autolla. Mies voi käydä hakemassa sen ja äidin ja vauvan vaatteet vähän ennen kotiinlähtöä. Pakatkaa mukaan alushousut itselle ja vauvalle yksi vaatekerta kotiinlähtöä varten. Neuvolakortti ja kännykänlaturi. Turha ottaa ylimääräistä tavaraa mukaan. Iso kassi on raskas kantaa ympäriinsä (esim. meillä päivystyksestä käynnistysosastolle, sieltä synnytyssaliin ja sieltä lapsivuodeosastolle ja välillä vielä lastenklinikalle tutkimuksiin).

Ohje 5 - kalvojen puhkaiseminen

Yksi viiden lapsen äiti antoi minulle hyvin vakavan ohjeen. Saman olen kuullut myös muilta äideiltä. Ohje kuului: "Älä anna niiden puhkaista kalvoja. Saattavat puhkaista ne vain, koska heillä on ruokatauko tulossa tai vuoro loppumassa. Haluavat nopeasti vauvan ulos. Siinä vaiheessa siitä kivusta tulee sietämätöntä." En tiedä, kuinka tuo asia on, mutta näin minulle sanottiin. Kun minun kalvoni lopulta puhkaistiin, niin kipu oli jo valmiiksi sietämätöntä. Mietin mielessäni, että jos se tästä vielä voimistuu, niin minä kuolen siihen. Se ei voimistunut enää. Se oli jo maksimissaan.

Vinkki: supistusappi

Saattaisi myös olla hyvä idea käyttää kännykän supistussovellusta. Yksi esimerkki on Supistuslaskuri. Sovelluksella mies voi merkata supistusten alun ja lopun.  Tästä minulla itsellä ei ole kokemusta. Me käytimme kynää ja paperia. Meidän synnytys siis kesti käynnistyksen jälkeen noin vuorokauden, josta melkein 23 tuntia oli säännöllisiä supistuksia 2 - 10 minuutin välein. Ensimmäiset tunnit jaksoimme kirjata tunnollisesti ylös supistusten aikoja, mutta jossain ehkä yhdeksän tunnin kohdalla se alkoi olla aivan liian vaivalloista. Minua kellottaminen auttoi, kun tiesin supistusten välissä, että nyt saan hetken lepoa. Mieheni saattoi sanoa, että nyt pitäisi tulla seuraava tai että pitäisi olla hetki aikaa ennen seuraavaa. 

Minun äitini tärkein vinkki on ollut, että ajattele sitä vauvaa, jonka saat pian käsiisi. Meitä kävi katsomassa synnytyksen aikana ehkä kuusi eri kätilöä ja lopulta yksi malttoi seurata tilannetta tarpeeksi. Hän sanoi: "Hengitä." Olin unohtanut hengittää. Lihakset eivät saa happea, jos ei muista hengittää.

Saattaisit pitää myös näistä

0 kommenttia